به گزارش سایت خبری-تحلیلی “صادق نیوز” :
چنانچه در خبرها داشتیم سومین هواپیمای ایرباس شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران(هما)، شنبه ۵ فروردین در فرودگاه مهرآباد تهران به زمین نشسته است.
این هواپیما، که از تولوز فرانسه عازم تهران شده بود، دومین ایرباس خانواده A۳۳۰ و سومین هواپیما از همین سازنده است که پس از توافق اتمی ایران با قدرتهای بزرگ جهانی به این کشور تحویل داده شده است. پیشتر و در اواخر اسفند ماه هم هواپیمای دیگری از همین نوع (A۳۳۰) به ناوگان هوایی ایران پیوسته بود.
اولین هواپیما از قرارداد ایرباس با ایران در ژانویه سال جاری میلادی در تولوز فرانسه به نمایندگان ایران تحویل داده شد. ایرباس A۳۲۱ اولین هوپیمای مسافربری از صد هواپیمایی بود که این غول هواپیماسازی جهان، بر اساس قرارداد به ایران تحویل داد.
از ١٠٠ فروند هواپیما که ایران خریده ٩٨ فروند سفارش جدید و ٢ فروند بازخرید از یک سفارش لغو شده یک شرکت هواپیمایی دیگر است. هواپیماهایی که به ایران تحویل میشود از سه خانواده A۳۲۰، A۳۳۰ و A۳۵۰ هستند.
نسل کنونی هواپیماهای ایرباس در ۵ خانواده طبقه بندی شده است.
خانواده A۳۲۰

این خانواده از هواپیماهای لاغرپیکر تشکیل شده است و یکی از پرفروشترینها در میان محصولات ایرباس هستند.
ایرفرانس اولین شرکتی بود که هواپیمای A۳۲۰ را در ناوگان مسافربری خود در سال ۱۹۸۸ میلادی به خدمت گرفت. این نوع هواپیماها یک راهرو و دو موتور دارند و از سفرهای داخلی کشورها تا پروازهای بین قارهای مورد استفاده قرار میگیرند.
این خانواده از چهار عضو A۳۱۸ ،A۳۱۹ ،A۳۲۰ و A۳۲۱ تشکیل شده است و ظرفیت حمل ۱۰۰ تا ۲۴۰ مسافر را دارد. از صد هواپیمایی که ایرباس به ایران تحویل میدهد، چهل و شش فروند از این خانواده است.
خانواده A۳۳۰

این خانواده ایرباس معمولا پهن پیکر هستند و به منظور جابجایی تعداد زیادی مسافر طراحی شده است. این نوع هواپیماهای ایرباس بیشتر در سفرهای طولانیتر مورد استفاده قرار میگیرد.
ساخت اولین نسل ایرباس A۳۳۰ به سال ۱۹۸۷ میلادی بازمیگردد که در سال ۱۹۹۲ میلادی برای نخستین بار به پرواز درآمد. ایرباس این هواپیما را به عنوان “مدرنترین، پردسودترین و قابل اعتمادترین” خانواده ایرباس برای سفرهای خانوادگی معرفی کرده است. “صرفه اقتصادی” در هزینههای عملیاتی از دیگر ویژگیهای هواپیماهای اینن خانواده است.
خانواده A۳۳۰ پنج عضو اصلی و دو عضو فرعی دارد که مهمترین آنها A۳۳۰ -۲۰۰ ، A۳۳۰-۳۰۰ هستند. هواپیماهای این خانواده قابلیت حمل ۲۰۰ تا ۴۴۰۰ مسافر را دارند. از صد هواپیمایی که ایرباس به ایران تحویل میدهد، سی و هشت فروند از این خانواده است.
خانواده A۳۵۰

این خانواده پهن پیکر و دو موتوره است و کاربرد اصلی آن جابجایی تعداد زیادی مسافر در مسافتهای طولانی است.
خانواده A۳۵۰ سال ۲۰۱۳ میلادی به بازار معرفی شد و ایرباس به دلیل تکنولوژی “صرفهجویی در سوخت” که در آن به کار رفته این خانواده را “هواپیمای نسل آینده” نامگذاری کرده است.
از جمله نکات دیگری که در طراحی این خانواده شرکت سازنده به آن دقت کرده “انتظارهای بالای مسافران” و “دغدغههای زیست محیطی” در آینده است.
مدلهای ۸۰۰، ۹۰۰ و ۱۰۰۰ سه عضو اصلی خانواده ایرباس A۳۵۰ هستند. جدیدترین مدلهای این نوع هواپیما ظرفیت حمل ۲۵۰ تا ۴۴۰ مسافر را دارند و میتوانند تا ۱۹ ساعت در آسمان پرواز کنند. از صد هواپیمایی که ایرباس به ایران تحویل میدهد، شانزده فروند از این خانواده است.
خانواده A۳۴۰

هواپیماهای این خانواده ایرباس پهن پیکر ولی چهار موتوره هستند.
نام این خانواده با سفرهای بسیار طولانی عجین شده و ایرباس به دلیل سفرهای طولانی این محصول خود را “جهانگرد” معرفی کرده است.
هواپیماهای این خانواده محیط راحتی را در حین سفرهای طولانی برای مسافران مهیا میکند. خطوط هوایی سنگاپور از این مدل برای پروازهای سنگاپور-لسآنجلس استفاده میکند که معمولا ۱۹ ساعت طول میکشد.
خانواده A۳۴۰ چهار عضو دارد که شامل مدلهای ۲۰۰، ۳۰۰، ۵۰۰ و ۶۰۰ هستند. جدیدترین هواپیماهای این خانواده قابلیت حمل ۲۵۰ تا ۴۷۵ مسافر را دارند. ایران از این نوع هواپیما سفارش نداده است.
ایرباس A۳۸۰
شرکت ایرباس میگوید: “با این هواپیما آسمان مال شماست.”
این هواپیما دارای چهار موتور است و در دو طبقه مجزای بسیار لوکس طراحی شده است. این خانواده فقط یک عضو دارد و بزرگترین هواپیمای مسافربری جهان است به همین دلیل ایرباس A۳۸۰ باید از فرودگاههایی استفاده کند که باند آنها امکانات خاصی برای این نوع هواپیماها درنظر گرفته باشد.
کابین A۳۸۰ جادارترین و در عین حال “آرامترین” در مقایسه با بسیاری از هواپیماهای دنیاست.
این هواپیما ظرفیت حمل مسافر تا ۸۵۳ نفر را دارد. بعضی از کارشناسان حمل و نقل هوایی میگویند با توجه به ظرفیت بالای حمل مسافر، این هواپیما بهترین گزینه برای مقابله با ترافیک هوایی است. ایرباس A۳۸۰ هم جزو صد هواپیماهایی نیست که قرار شده ایرباس به ایران تحویل دهد.
۱)A310 2)A318 3)A319 4)A320 5)A321 6)A330-200 7)A330-300 8)A340-200
۹)A340-300 10)A340-500 ۱۱)A340-600 12)A350-800 13)A350-900 14)A350-1000 15)A380