همان طور که اشخاص حقیقی دارای نام هستند،اشخاص حقوقی هم دارای نام می باشند.نام اشخاص حقوقی عبارتست از واژه یا واژگان با معنی که متقاضیان ثبت اعم از ایرانی یا خارجی برای شناسایی شخصیت حقوقی به مرجع ثبت پیشنهاد می نمایند.
در قانون تجارت انتخاب نام برای اشخاص حقوقی به صراحت بیان نگردیده، اما در بند ۱ از مواد ۷ و ۸ و ۹ لایحه اصلاحی نام شرکت به عنوان اولین اطلاعی که باید در مدارک مربوط به شرکت قید شود آمده است. در مواد ۱۱۶ و ۱۴۱ و ۱۸۳ ق.ت نیز در مورد شرکت ها مقرر کرده باید تحت نام مخصوص تشکیل گردند.
نام شرکت لزوماَ نام تجاری آن نیست ولی چون تحت آن نام تجارت می کند، نام شرکت معمولاَ نام تجاری آن نیز هست و از این نظر دارای ارزش اقتصادی و قسمتی از دارایی شرکت می باشد.
در شرایط کنونی ،با حضور گسترده ی شرکت های تجاری در عرصه ی تجارت ، تصمیم گیری مدیران و موسسان شرکت ها و موسسات برای انتخاب نام شرکت از میان گزینه های مختلفی صورت می گیرد.
در این مقاله برآنیم تا به مهم ترین این شاخص ها بپردازیم. خاطر نشان می شویم موسسه حقوقی کارا ثبت به عنوان یکی از معتبرترین مراکز ثبتی ، با استفاده از توان بالای کادر مجرب خود در کوتاه ترین زمان ممکن اقدامات لازم را جهت ثبت نام شرکت شما به عمل آورده و به شما در انتخاب زیباترین نام مشاوره خواهد داد.برای این منظور کافیست با کارشناسان فوق حرفه ای ما تماس حاصل فرمایید.
در تعیین نام اشخاص حقوقی،معیارهای ذیل لازم الرعایه است :
۱.ریشه فارسی داشته باشد.
۲.نام نباید به صورت لاتین باشد.
۳.منافات و تضادی با شئون انقلاب اسلامی نداشته باشد.
۴.تکراری نباشد.برای این منظور می توانید به سامانه http://ilenc.ir مراجعه نموده و نام مورد نظر را وارد کنید.
۵.در نام شرکت حداقل یک اسم خاص بکار رفته باشد.
۶.در صورت استفاده از اعداد، به جای نوشتن آن به صورت ریاضی باید به شکل حروف نوشته شود.
۷. عناوینی که به طور انحصاری تحت نظر سازمان محترم بنیاد شهید و امور ایثارگران است ( مانند ایثارگران و ….) مورد استفاده قرار نگیرد.
۸. از اسامی دانشمندان ، کاشفان و شعرای معاصر استفاده نشود.
۹.از حروف اول چند کلمه بصورت اسم مخفف و یا ترکیب شده از حروف مختلف استفاده نشود.
۱۰.از حرف اول بعضی از کلمات مانند پی وی سی و … استفاده نشود.
لازم به توضیح است ، اشخاص حقوقی که ثبت نام پیشنهادی آن ها مستلزم اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح است باید پیش از ارایه تقاضای ثبت تاسیس به مرجع ثبت شرکت ها،به طریق مقتضی نسبت به اخذ مجوز اقدام و به ضمیمه مدارک تسلیم نمایند.
به موجب قانون کدام نام ها قابلیت ثبت ندارند؟
۱-نام هایی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارند.
۲-نام هایی که در آن از اسامی،عناوین و اصطلاحات بیگانه استفاده شده باشد.
۳-نام هایی که مخالف موازین شرعی،نظم عمومی و یا شامل واژه های بی معنا یا الفاظ قبیحه و مستهجن و خلاف اخلاق حسنه باشد.
۴-نام یا نام اختصاری یا حروفی که رسماَ متعلق به دولت باشد از قبیل ایران،کشور،ناجا،نزاجا،مگر با ارائه مجوز از مقام صلاحیت دار دولتی؛
۵-هنگامی که در یک نام پیشنهادی،ترکیبی از دو واژه فارسی،تداعی کننده یک واژه بیگانه باشد امکان ثبت آن وجود ندارد.(ماده ۶)
تبصره-واژه های بیگانه یا غیر متعارف یا مخفف تنها در صورتی قابل استفاده در نام شخص حقوقی است که مورد تایید فرهنگستان زبان و ادب فارسی باشد.
۶-چنانچه تفاوت نام پیشنهادی با نام ثبت شده تنها در استفاده از پسوند جمع (نظیر ان،ون،ین،ها و یا جمع مکسر)یا حذف آن باشد،امکان ثبت آن وجود ندارد.
۷-چنانچه نام شخصیت حقوقی به صورت مقید ثبت شده باشد،امکان انتخاب نام جدید مشتق از آن به صورت مطلق برای شخصیت حقوقی دیگر وجود ندارد.
۸-واژه هایی که به طرز گمراه کننده ای شبیه نام ثبت شده دیگری باشند پذیرفته نمی شوند.
۹-اضافه کردن کلمات توصیفی از قبیل نوین،برتر،برترین،نو به اسامی ثبت شده قبلی پذیرفته نمی شود.
۱۰-اضافه کردن اعداد به نام هایی که سابقه دارند پذیرفته نمی شود و در صورت استفاده اعداد در نام های جدید پیشنهادی،باید نگارش آن ها به صورت حروفی باشد.
تبصره-چنانچه نام پیشنهادی مشمول بندهای فوق باشد،فقط در صورت ارایه رضایت نامه کتبی شخصیت حقوقی مقدم در قالب صورتجلسه هیات مدیره،قابل ثبت است.
چند نکته
_ مهلت اعتبار نام تاییدشده اشخاص حقوقی که منجر به ثبت و آگهی می گردند نامحدود است.در صورتیکه نام تایید شده شخص حقوقی در شرف تاسیس یا تغییر منجر به ثبت و آگهی نگردد صرفاَ سه ماه از تاریخ تایید نام اعتبار دارد.این مدت برای شرکت های سهامی عام ۶ ماه از تشکیل مجمع عمومی موسس می باشد.(ماده ۴)
_ نام شخص حقوقی ثبت شده با رعایت تاریخ تقدم،مختص شخصی است که به نام آن در مرجع ثبت شرکت ها به ثبت رسیده است و دیگری حق اختیار عین نام مذکور یا متجانس(تام،ناقص حرکتی،لفظی)آن را ندارد این حق پس از انحلال و ختم تصفیه منتفی می شود.(ماده ۵)
_ نام های تایید شده،قابل انتقال به غیر نمی باشد.(ماده ۹)
_ نام اشخاص حقوقی ثبت شده با تسلیم صورتجلسه ای که با رعایت قوانین،مقررات و شرایط اساسنامه متناسب با نوع شخصیت حقوقی تنظیم و به مرجع ثبت شرکت ها ارائه می شود قابل تغییر خواهد بود.