پروفسور ریچارد تیلر، یکی از پیشروان اقتصاد رفتاری برنده نوبل اقتصاد ۲۰۱۷ شد.

0
166

آکادمی سلطنتی علوم سوئد او را یکی از کسانی دانسته که کارهایش باعث شده در سالهای اخیر اقتصاد رفتاری از یک شاخه حاشیه‌ای و حتی بحث برانگیز به یکی از مباحث اصلی علم اقتصاد بدل شود.

اقتصاددان ۷۲ ساله آمریکایی استاد اقتصاد دانشگاه شیکاگو است و کتاب او “سقلمه” که در آن نحوه تصمیم‌گیری غیر منطقی و انتخاب‌های غیرعقلانی مردم بررسی شده یکی از کتاب‌های پرفروش در سطح جهان بوده است.

او در کارهایش نشان داد که برخلاف پیش‌فرض‌هایی که اساس رفتارهای اقتصادی مردم را تصمیم‌های عقلانی بر اساس منفعت فردی می‌داند، مردم تحت تاثیر کمبود آگاهی و اطلاعات، ناتوانی در کنترل رفتارهای شخصی و همچنین ملاحظات اجتماعی تصمیم می‌گیرند.

برای جلوگیری از این “بدرفتاری اقتصادی” او استدلال کرد که با “سقلمه‌ای” به مردم می‌توان آنها را به خوش‌رفتاری اقتصادی سوق داد، مثلا می‌توان مردم را تشویق کرد که برنامه‌ریزی‌های درازمدت بیشتری داشته باشند و به عنوان مثال برای بازنشستگی خود پس‌انداز کنند.

 

ریچارد تیلر برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) را یکی از بهترین مثالها برای تصمیم‌گیری غیرعقلانی دانسته است.

به عقیده کمیته نوبل، “سقلمه” -اصطلاحی که ریچارد تیلر ابداع کرده است- “ممکن است به مردم کمک کند تا کنترل بیشتری بر تصمیم های خود داشته باشند.”

اقتصاددان آمریکایی پس از بردن جایزه یک میلیون دلاری نوبل، قول داد آن را به “غیرمنطقی‌ترین شکل ممکن” خرج کند.

نظریه سقلمه

پروفسور تیلر در بریتانیا به دولت دیوید کامرون نحست وزیر سابق این کشور کمک کرد تا واحدی را به نام واحد بینش رفتاری راه اندازی کند که به “واحد سقلمه” (Nudge unit) معروف شد. این واحد در سال ۲۰۱۰ شروع به کار کرد تا راههایی ابتکاری برای تغییر رفتار مردم پیدا کند.

پر استرومبرگ، یکی از داوران کمیته نوبل می‌گوید که کارهای پروفسور تیلر نشان داده که روان شناسی انسان چگونه بر تصمیم‌های اقتصادی او تاثیر می‌گذارد: “یافته‌های ریچارد تیلر الهام بخش بسیاری از پژوهشگران دیگر شده تا پا جای پای او بگذارند و همچنین راه را برای شاخه‌ای جدیدی در اقتصاد باز کرده است که ما به نام اقتصاد رفتاری می‌شناسیم.”

 

به عقیده کمیته نوبل کارهای ریچارد تیلر به مردم کمک کرده به ترفندهای تبلیغاتی آگاه شوند و از تصمیم‌های بد اقتصادی پرهیز کنند.

پروفسور تیلر همچنین در یک فیلم سینمایی هالیوودی، رکود بزرگ، که به موضوع بحران اقتصاد جهان در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ پرداخته بازی کرده که در آن پیچیدگی این بحران را توضیح می‌دهد.

با اعطای نوبل اقتصاد، فصل نوبل ۲۰۱۷ به پایان رسید، جایزه‌ای که خود آلفرد نوبل پایه گذاری نکرده بود و از سال ۱۹۶۸ و پس از درگذشت او این جایزه اهدا شده است.

در طی این سالها اقتصاددانهای آمریکایی نوبل اقتصاد را قبضه کرده و تقریبا نیمی از این جوایز را به خود اختصاص داده‌اند. بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۳ هر سال اقتصاددان‌های آمریکایی در بین برندگان بوده‌اند.

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

افزودن دیدگاه