چین و تاجیکستان بر سر احداث خط آهن راه ابریشم به توافق رسیدند

0
80

خبرگزاری خاور تاجیکستان گزارش داده است که چین و تاجیکستان برای احداث راه آهن میان چین، قرقیزستان، افغانستان و ایران به عنوان بخش جنوبی راه بزرگ ابریشم توافق کرده‌اند.

 

گفته می شود برنامه چین برای احیای راه باستانی ابریشم مسیرهای تجاری از مرزهای آن تا آسیای مرکزی و جنوب شرق را به هم وصل خواهد کرد. این طرح که چین آن را یک کمربند و یک جاده می نامد نگرانی هایی جدید امنیتی را برای این کشور و شرکت های آن ایجاد کرده است.

 

در جریان دیدار رسمی امام علی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان از چین دو کشور در مورد تبادل طلاعات امنیتی به عنوان گامی در جهت ارتقاء روابط دیپلماتیک هم توافق کرده‌اند.
این توافق از جمله ۱۳ سندی است که در جریان دیدار رسمی امام علی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان از چین میان دو کشور امضا شده‌اند.

در بیانیه‌ای که وزارت امور خارجه چین در این باره منتشر کرده، آمده است شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین و امام علی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان بین دو کشور “مشارکت استراتژیک جامع” برقرار کرده‌اند.
چین می‌گوید دو طرف توافق کرده اند تلاش های خود برای مقابله با تروریسم، جدایی طلبی و افراط گرایی مذهبی، همچنین گروه‌های بزهکار بین المللی و قاچاق مواد مخدر را تقویت کنند.

 

بیانیه وزارت خارجه چین می‌‎افزاید: “دو طرف تبادلات میان بخش‌های دفاعی، امنیتی و انتظامی را تقویت و مبادلات اطلاعاتی را تعمیق خواهند کرد.” چین تلاش کرده است همکاری های امنیتی با کشورهای آسیای میانه و مناطق دیگر را تعمیق کند تا اقدامات امنیتی و اطلاعاتی خود را در مقابله با گروه‌های تروریستی و تهدیدات دیگر بهبود ببخشد.

 

سازمان همکاری های شانگهای که سال ۲۰۰۱ توسط چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان برای مقابله با افراطگرایی مذهبی تشکیل شد هم اکنون حدود بیست کشور را به عنوان عضو اصلی و عضو ناظر شامل می شود.
همکاری های روز افزون اقتصادی میان دولت های چین و تاجیکستان در تاجیکستان نگرانی هایی را در میان نخبگان تاجیک در جهت افزایش وابستگی اقتصادی این کشور از چین به میان آورده است.

 

واگذاری بخشی از قلمرو مورد بحث تاجیکستان به چین در سال ۲۰۱۱ باعث انتقادات شدید از دولت تاجیکستان شده بود.
تاجیکستان با وجود اشتراکات تاریخی، فرهنگی و زبانی با ایران، دو بار پیاپی با پذیرفتن ایران به سازمان همکاری‌های شانگهای به عنوان عضو اصلی مخالفت کرده است. البته کارشناسان گفته‌‎اند در سازمانی که چین و روسیه دو عضو کلیدی آن هستند، تاجیکستان بدون چراغ سبز این دو قدرت نمی‌تواند چنین مخالفتی کند.

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

افزودن دیدگاه